Burn-out en het brein

Steven van der Minne en Sandra Doeze Jager – van Vliet schrijven een drieluik over burn-out. Het eerste deel is onlangs gepubliceerd in het tijschrift LoopbaanVisie van april 2020. Dit drieluik past prima bij het thema Mens en Duurzaamheid van ESB. Als we met onzelf niet uit de voeten kunnen, dan kunnen we dat waarschijnlijk ook niet met onze omgeving.

Lees het artikel hier

Beter begrijpen om beter tijdig te kunnen ingrijpen

Dit eerste deel gaat over de werking van de hersenen. Hoe valt het ontstaan van burn-out vanuit het brein te verklaren? Wat gebeurt er dan? De bedoeling is dat als we beter begrijpen wat er gebeurt we ook beter tijdig kunnen ingrijpen om een burn-out te voorkomen.

Interessant om te lezen hoe de onderdelen van de hersenen bij voortdurende stress een zichzelf versterkende loop organiseren. Het tweede deel zal gaan over behoeften en motivatie, waar zowel de oorzaak als de mogelijke remedie van burn-out in te vinden is. Het derde deel gaat over investeringen in verbetering met een analysemodel voor de kosten en baten om de inzet van middelen te rechtvaardigen.