Community online actieonderzoek doen van start

Wat te doen als je door de omstandigheden een actieonderzoek ‘op afstand’ moet gaan doen. Wat kan er dan nog wel? Wanneer mag het nog actieonderzoek heten? Zowel studenten als docenten lopen met deze vragen rond. Tonnie van der Zouwen, lector bij ESB, heeft de uitdaging opgepakt.

Actieonderzoek is een aanpak voor praktijkgericht onderzoek waarbij je actie en onderzoek combineert. Het doel is om nieuwe kennis te ontwikkelen en tegelijk de praktijk verbeteren. Daarvoor doe je onderzoek IN en MET die praktijk, in plaats van VOOR of OVER de praktijk.

Tonnie van der Zouwen, in het boek Actieonderzoek doen, een routewijzer voor studenten en professionals

Wat je kunt doen als je niet weet wat je moet doen: Verbindingen zoeken

Het beste wat je kunt doen als je niet weet wat je moet doen is (opnieuw) verbinding zoeken, met jezelf, met de natuur, met anderen. Passend bij de basisgedachte van actieonderzoek: je wilt iets teweeg brengen samen met belanghebbenden. We hebben deze verbindingen al gelegd om verder te komen met het vraagstuk:

  • Team ‘Online actieonderzoek’ gemaakt in MS Teams; dit team heeft binnen een week meer dan 80 leden, zowel studenten, docenten als onderzoekers. Nu nog vooral van binnen Avans, maar het staat ook open voor iedereen die mee wil doen
  • De website www.onlineactieonderzoek.nl gestart; hier komen vragen, antwoorden, ervaringen, en tools
  • Twee online vraag en antwoord sessies om te bespreken hoe de website kan ondersteunen, waar behoefte aan is en hoe dat effectief gedeeld kan worden
  • Een webinar op 15 april 2020 over wat de verschillen en overeenkomsten met ‘normaal’ actieonderzoek (als dat al bestaat):

Wil je lid worden van de community ‘Online actieonderzoek doen’? En/of meedoen aan het Webinar op 15 april? Meldt je aan via een email naar a.vanderzouwen@avans.nl, met je naam, email adres en waarom je mee wilt doen.

Tien regels voor actieonderzoek van ‘op afstand’

Actieonderzoek bouw je op in cycli. Elke cyclus bestaat uit de fasen voorbereiden, acties plannen, acties uitvoeren, reflecteren en bijstellen, vastleggen en delen. Er is een hele bandbreedte mogelijk in hoeveel je daarin samen met belanghebbenden doet. Van alles met zijn allen, wat in de praktijk nauwelijks voorkomt, tot alleen een interactieve member check op de resultaten in een cyclus en wat dat betekent voor de volgende cyclus. Voor elke cyclus kan je de 10 regels voor actieonderzoek doen als leidraad gebruiken. Die gelden ook voor actieonderzoek op afstand, maar in wat aangepaste vorm. Zie de tips op www.onlineactieonderzoek.nl

Waardevolle leerervaring

Je zat er zeker niet op te wachten, maar eigenlijk biedt de corona crisus ook een waardevolle leerervaring. Actieonderzoek is bij uitstek geschikt om met complexe, vaak onvoorspelbare situaties om te gaan. Omdat je de weg maakt terwijl je loopt, en je dat samen met anderen met anderen kunt doen die ook belang hebben bij een goed vervolg.