Godelieve Spaas spreekt op “OPA x FDFA: Global vs. Local – Online event”

Aanmelden opa x fdfa

Wanneer? Donderdag 11 juni 2020 om 20.00u

Waar? Thuis, op de bank en/of overal met een internetverbinding

Het OPA jaarprogramma staat in 2020 in het teken van Schaal, in de breedste in van het woord. Op 11 juni staat onze avond in het teken van Global vs Local.

Mode was ooit het domein van (hyper)lokale tradities, verbonden met religie, cultuur en de lokaal beschikbare grondstoffen. In de afgelopen decennia is de (Westerse) wereld gedomineerd door mondiale trends en multinationals als H&M Group, Inditex (o.a. Zara) en LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy group) met  een enorme productiecapaciteit en verreikende distributiekanalen.  Het is al jaren bekend dat de mode-industrie een van de meest vervuilende industrieën ter wereld is en moet veranderen. Met de huidige Corona-crisis lijkt deze verandering in een stroomversnelling te komen.

De kledingindustrie wordt al decennia lang gedreven door hoge omzetten en snelle doorloop van producten. Afgelopen maart sloten vele multinationals hun winkels. Omzet via offline retail bleef uit en orders werden afgeblazen. Productiebedrijven in lageloonlanden zitten met enorme overschotten van reeds geproduceerde, maar niet (of deels betaalde) orders én nieuwe orders blijven uit. Modelabels rekken hun seizoenen op en trends lijken te vervagen. Grote productiehuizen gaan op slot en er lijkt sprake van een lichte verplaatsing richting het Westen. Krijgt Nederland weer een textielindustrie terug door deze crisis? Lidewij Edelkoort is van mening dat de ‘age of amateurism’ wordt ingeluid; een periode waarin we onze oude kleding zullen herwaarderen en zelf kleding gaan maken/aanpassen. Hoe gaan modeontwerpers hiermee om en wat zijn hun drijfveren in dit nieuwe tijdperk?