Kosten, faalkosten en verspillingen; een whitepaper voor professionals en studenten in de bouw.

Als bouwprofessional en student in het bouwdomein kom je regelmatig de verschillende concepten tegen uit de titel. Al jaren tobt de bouw met faalkosten, als projectmedewerker mogen de kosten uiteraard niet uit de hand lopen en – als je af en toe een lean training volgt –  ben je natuurlijk steeds op zoek naar verspillingen om de klantwaarde te verbeteren.

Maar als je op de mens af vraagt wat die begrippen precies betekenen, en wat de verschillen ertussen zijn, is dat dan duidelijk?

Voor veel studenten niet, en de auteur vermoedt dat er ook best professionals zijn die het soms verwarrend vinden. Vandaar dit whitepaper, waarin de verschillende begrippen naast elkaar worden gezet. Misschien zeker zo belangrijk: er worden ook suggesties gedaan voor praktijkonderzoek, zodat het niet bij een theoretische oefening hoeft te blijven. De lezer kan – indien gewenst ook met advies van de auteur – in het eigen bedrijf aan de slag om meer inzicht te krijgen in kosten, faalkosten en verspillingen. De onderzoeksvoorstellen zijn erg geschikt om met bijvoorbeeld stagiaires uit te voeren.

Het whitepaper is gericht op bouwprofessionals en studenten HBO.

Joop de Zwart is bedrijfskundige en filosoof en als docent HBO werkzaam bij de Academie voor Bouw en Infra. Als onderzoeker aan het lectoraat Improving Business zoekt hij naar mogelijkheden via praktijkonderzoek de bouwsector te verduurzamen. Het verhogen van klantwaarde door het reduceren van faalkosten en verspillingen levert een bijdrage aan die verduurzaming.