Nieuw festival ‘Senses of Change’ viert de verandering

TILBURG – Onze toekomst kent steeds meer uitdagingen die vragen om veranderingen die lang niet altijd even leuk of gemakkelijk zullen zijn. Maatschappelijke transities stuiten nog vaak op weerstand, terwijl de behoefte en de noodzaak steeds meer wordt gevoeld. Om die veranderingen alsnog een hoognodige kickstart te geven en iedereen die ideeën en visies heeft voor de toekomst bij elkaar te laten komen, staat Tilburg van 1 tot en met 8 oktober  helemaal in het teken van festival ‘Senses of Change’. Acht dagen lang worden (groene) initiatieven en veranderaars gevierd met een breed programma en muziek als verbindende factor.

Senses of Change is een initiatief van maatschappelijk betrokken musici. Zij nodigen mensen uit om in een vrije speelruimte opnieuw de verbinding te zoeken en na te denken over nationale en lokale problematieken. Dat gaat gebeuren onder andere tijdens de meetup ‘Be The Change’ bij Seats2Meet in de LocHal in Tilburg. Het festival start op zaterdag 1 oktober met de opening van de Stadskas; een groene oase van 400 vierkante meter. Verder staan een Tegenlicht MeetUp bij de Kennismakerij, de start van de Kinderboekenweek, een lezing over de rol van hiphop tijdens de Arabische Lente bij Dock Zuid en een Activistische Songcontest op het programma. Op zaterdag 8 oktober is er een heuse takeover van de Tilburgse binnenstad onder de noemer ‘De Groene Oogst’ in samenwerking met Center of Tilburg waarbij men deel kan nemen aan onder andere workshops, wandelingen en sessies.

Be the Change
Senses of Change staat in het teken van (duurzame) processen die op korte én lange termijn voor een betere wereld moeten zorgen. Zo zal er bij de aftrap aandacht zijn voor stadsnatuur en wordt Be The Change op 6 oktober een inspiratiedag voor nationale veranderaars. Centraal staat de rol van bezieling, cultuur, expressie en muziek in transitie- en transformatieprocessen en hier worden thema’s als natuur en biodiversiteit, (sociale) rechtvaardigheid, landbouw en eigendom verkend. De dag kent diverse sprekers die uiteenlopende domeinen vertegenwoordigen zoals betekeniseconoom Kees Klomp van het Thrive Institute, Willem Ferwerda van landschapherstellers Commonland, inclusiviteitsstrategist Bernice Feller-Thijm (JustB), lector nieuwe economie Godelieve Spaas en componist Merlijn Twaalfhoven die tevens oprichter van The Turn Club is.
Tijdens Senses of Change is muziek de hoofdingrediënt. De eerder genoemde vrije speelruimte is van groot belang en aandachtig luisteren een wezenlijk onderdeel. Met een Nederlandse muzieksector die relatief stil is over het in beweging krijgen van haar omgeving, presenteert Senses of Change muziekmakers die met hun vermogen om te inspireren en een context scheppen hardop gaan meedenken over (inter)nationale problematiek. Onder andere muzikanten Rob van Barschot (die in de stadskas een residentie heeft), Jeroen Kant, Jacqueline Hamelink, Le Cane, Rogier Telderman, Marc Alberto, Nawras Altaky, Vera Hofman en Winston Dap zijn betrokken bij het festival waarvan zo goed als alle onderdelen gratis zijn te bezoeken, alleen voor Be The Change dien je vooraf een kaartje te kopen. 


Voor meer informatie over Senses of Change, bekijk www.sensesofchange.org.