Nieuwe Business Modellen, conferentie Berlijn 2019

Door Mitchell Droog, docent en onderzoeker bij ESB

Met Avans’ expertisecentrum Sustainable Business bezocht ik van 1 tm 3 juli 2019 de NBM Conference in Berlijn. Hier volgt een kort verslag van mijn participerende observaties.

Op de jaarlijkse ‘Nieuwe Business Modellen’-conferentie worden belangrijke onderzoeken en ontwikkelingen van academici over de hele wereld behandeld. Dat belooft dus wat. In mijn eerste academische conferentie had ik me voorgenomen er open minded in te gaan. De belangrijkste vragen die rondwaarden in mijn hoofd:

  1. Hoe gaat het eraan toe bij een conferentie van academici? Wat zijn de gebruiken, conventies, heilige huisjes en taboe’s?
  2. Wie nemen deel? Welke dynamieken vallen me op?
  3. Welke onderzoeken worden er gedaan op het gebied van duurzaam ondernemen en duurzame strategieën?
Street art in Berlin Kreuzberg

Street-artists read my mind…

Opening in Tangoloft Berlin

Dag 1

De conferentie opent met meet & greet in een sfeervolle tangozaal in een oude fabriek. De bezoekerspopulatie bestaat uit professoren en ‘Phd’s’, oftewel promovendi uit alle delen van de wereld; van universiteiten en enkele hogescholen (Applied sciences). Clubjes die elkaar kennen, weten elkaar snel weer te vinden.

Direct erna vormt een fishbowl discussion transitions de inleiding. Met veel geklets op de achtergrond lastig om alles te horen en goed te begrijpen. De verzoeken voor stilte worden erg voorzichtig en respectvol gedaan en hebben weinig effect…

Dag 2

Selectie uit het programmaboekje

Een vol programma met kick-off van Lorenzo Massa en Stefan Schaltegger en een vol cafetaria van sessies om uit te kiezen. Veel sessies gaan over ongoingconceptuele modelvorming-studies (constructen en ideeën) en minder over concrete praktijkcases van of uit organisaties. De presentaties zijn vaak in woorden, tabellen en schema’s met daarna vijf minuten ‘Q&A’ van luisteraars. In de wetenschap worden vragen en feedback gebruikt om onderzoeken te verfijnen of aan te passen, zo begrijp ik uit de toevoegingen van sessiemoderatoren.

Dag 3

Conferentievoorzitter Florian Lüdecke met Nancy Bocken

Wederom een vol cafetariamodel, ditmaal voorafgegaan door een interessante keynote van Nancy Bocken en een discussie met redacteuren van wetenschappelijke Journals of Organizational StudiesBusiness ModelsLong Range Planning en Cleaner Production. Publicaties schrijven, reviewen en geplaatst krijgen in een van deze wetenschappelijke bladen blijkt een essentiele opgave voor promovendi. En volgens de editors niet eenvoudig, maar ook niet onhaalbaar.

Enkele inzichten

Een conferentie moet voor mij altijd minimaal één inzicht en/of één contact opleveren. Naast eerder genoemde punten en contacten vond ik het volgende interessant:

  • In België is een ‘end-of-the-loop’ game ontwikkeld voor ondernemers die circulaire stappen willen zetten: RISK & RACE.
  • Een tool voor Circulaire Business Strategieën is de ‘Circulator‘.

Een succesvol bezoek dus. Terugkijkend valt het me wel tegen dat weinig onderzoeken gebruik maken van ontwerponderzoek of actie-onderzoeksbenaderingen; iets dat me voor de praktijk van ondernemingen en overheden passender lijkt als we willen weten welke duurzame strategieën echt werken. Maar ja, ik ben dan ook van de ‘applied sciences’.

Over het lectoraat

Al enige jaren onderzoekt lectoraat Sustainable Strategy & Innovation welke strategieën kleine en grote ondernemers en overheden inzetten voor een goede economische, maatschappelijke en ecologische toekomst en wat deze strategieën betekenen voor vernieuwing van het economisch systeem waarin we leven. Zie ESBimpact.org voor meer informatie over onze impact.

Ik bezocht de conferentie met collega’s Marleen Janssen-GroesbeekGodelieve SpaasKaren JanssenLies van Dobbenburgh en Lidwien Jacobs en Jan Jurriëns. Mijn hartelijke dank gaat uit naar hen voor de gezellige momenten en inzichten!