Utopia van beginners, een luisterboek in 7 delen, voor een economie van morgen

Een podcast over onze economie die een kassucces en vernietigend tegelijk is. In een theatrale vertelling maakt Godelieve Spaas de ideeën, concepten en praktijkvoorbeelden uit haar jarenlange onderzoek naar andere vormen van ondernemen tastbaar en invoelbaar. In drie monologen zoomt ze in op de dromen, tegenvallers, inzichten en successen van mensen die voorop lopen in de transitie naar een nieuwe economie. Via de beelden uit Seht der Mensch van Folkert de Jong gaat Godelieve op zoek naar principes voor een economie van Care Takers in plaats van Takers. Uit de verhalen van deze beginners ontstaan beelden en suggesties voor een economie van morgen.

Trailer: Blockbuster economie, van Takers naar Care takers 

Onze huidige Westerse economie streeft naar oneindige groei en winstmaximalisatie. Dat leidt tot uitsluiting van velen en tot uitputting van de aarde. Deze podcast gaat over mensen die werken aan een economie die niemand uitsluit en zorgt voor de aarde.

Aflevering 1: Seht der mensch

Aflevering 2: Aicha

Het verhaal van Aicha, over haar dilemma’s als chief sustainability officer

Aflevering 3: Shooting lesson

Wie is waarvoor verantwoordelijk? Een les uit een jachtverhaal

Aflevering 4: Helene

Ondernemen zonder groei. Kan dat? Wat als ondernemen bijdragen aan de gemeenschap is, en groeien delen betekent zodat iedereen er beter van wordt. Hoe doe je dat dan? 

Aflevering 5: Make kin no babies

Over een tweede principe voor een nieuwe economie: Maak families, grote, families. Met een diversiteit aan soorten planten, dieren en mensen, en ook intelligent machines. Een economie die zorgt voor de hele aarde door herstel van horizontale samenwerking. 

Aflevering 6: Sophia

Het verhaal van grootmoeder Sophia: Economie gaat over het dagelijks leven en hoe je dat vormgeeft. 

Aflevering 7: Staying with the trouble

De slotaflevering: Over een nieuwe economie van verbondenheid, die kwetsbaarheid erkent en niet wegkijkt als het moeilijk wordt.

Dit delen: